Del 2: Backar

AIK:
Fredrik Carlsson
Stefan Johansson
Andreas Jungbeck
Jonas Liwing
Erik Ryman
Per Savilahti-Nagander
Dick Tärnström
Mikael Österberg

Betyg: 4/5
Kommentar: En av seriens bästa backbesättningar. Här finns både tyngd, speed, rutin och talang. Dick Tärnström flyttar hem efter med mer än 300 NHL-matcher i bagaget och blir garanterat seriens bäste back. Hans rutin blir ovärderlig för hela AIK. Nye Stefan Johansson från Piteå kan få ett genombrott i år.

Almtuna:
Mikael Aaro
Johan Jonsson
Julius Larsson
Patrik Magnusson
Alexander Ribbenstrand
Jonathan Sjölund
Magnus Svanberg

Betyg: 2,5/5
Kommentar: Almtunas backbesättning känns som en enda stor chansning. Mikael Aaro har gjort mycket poäng i landets förmodligen svagaste etta men hur han klarar sig i Allsvenskan står skrivet i stjärnorna. Jonathan Sjölund floppade i Malmö ifjol men har visat i AIK tidigare att han kan göra mycket poäng på denna nivå, kan han lägga fjolåret bakom sig kan Almtuna ha gjort ett kap i honom.

Björklöven:
Jussi Heikkinen
Martin Johansson
Jonnie Karlsson
Karl-Johan Lundström
Andreas Stenling
Johan Svedberg

Betyg: 3/5
Kommentar: Väldigt tunn lagdel med bara 6 backar kontrakterade. Martin Johansson återvänder efter 7 års frånvaro och kommer betyda väldigt mycket med sin rutin och pucksäkerhet. Svedberg hade en rätt misslyckad säsong ifjol och har mycket att bevisa i år. Lillebror Lundström kan bli ett utropstecken i år, liten till växten men levererar stenhårda open ice-tacklingar på löpande band. Behöver förmodligen förstärka med både en offensiv PP-back och en defensivt lagd back för att kunna utmana på allvar.

Bofors:
Henrik Blomqvist
David Bräck
Christian Carlsson
Fredrik Ericson
Per Johnsson
David Lidström
Johan Magnusson
Peter Messa

Betyg: 3,5/5
Kommentar: Bofors satsar som vanligt på ganska tunga pjäser bland backarna och blir säkert jobbiga att stångas med även i år. Nye Blomqvist blir förmodligen lika hyllad i Nobelhallen som han kommer vara hatad i alla andra arenor. Fredrik Ericson återvänder till Bofors efter en misslyckad sejour i Djurgården och Elitserien. Blir förmodligen otroligt viktig för Bofors på offensiv blå i år.

Borås:
Mats Hansson
Jens Hellgren
Markus Karlsson
Joakim Persson
Anders Skördåker
Alexander Täng
Matt Waddell

Betyg: 3/5
Kommentar: Mats Hansson bidrar med elitserierutin från tiden i Timrå och är tillsammans med Täng mest framstående i Borås backbesättning. Skördåker, Karlsson och Persson visade förra året att man är habila allsvenska backar men inte så mycket mer. Nye kanadensaren Waddell får ett stort ansvar i Borås och om laget ska nå playoff även i år måste han lyckas.

Huddinge:
Jimmy Ahnelöv
Billie Blomberg
Mikael Johansson
Dave Lindarv
Jim Lundwall
Jonas Rådlund
Martin Sandgärde
Fredrik Sonntag
Jimmy Wendel

Betyg: 2/5
Kommentar: Plantskolan Huddinge kör hemvävt med idel spelare från Stockholmsområdet bland backarna. Man har fått behålla många av de backar som spelade allsvenskt med Huddinge förra året. Tyvärr för Huddinge räckte man inte till ifjol, och gör det inte heller i år. Södertäljelånet Sonntag kan däremot få sitt genombrott i år då han förmodligen kommer få gott om istid.

Leksand:
David Bornhammar
Oliver Ekman-Larsson
Elias Granath
Jan Huokko
Richard Jackman
Kenny Källström
Per-Anton Lundström
Petter Ullman

Betyg: 4,5/5
Kommentar: Här finns några av allsvenskans bästa backar. Huokko, Jackman och nye Lundström håller alla klar Elitserieklass. Det vimlar av talang, rutin, spelskicklighet och tyngd i allsvenskans förmodligen bästa backuppsättning, men det ska ändå bli mest intressant att se hur supertalangen Ekman-Larsson klarar sig sitt första år i Allsvenskan, i synnerhet med den mördande konkurrens som finns i Leksand.

Malmö:
Johan Björk
Antti Bruun
Daniel Casselståhl
Jesper Damgaard
Robin Weihager
Jan Öberg

Betyg: 4/5
Kommentar: Något åldersstigen och tunn lagdel i Malmö med bara 6 backar under kontrakt, men sportchefen Peo Larsson lär säkert signa upp någon till back. Å andra sidan finns här massvis med rutin, något som inte brukar vara en nackdel för backar, i form av Casselståhl, Öberg och nygamle Damgaard. Johan Björk har ett stort Malmöhjärta och blir väldigt nyttig. Weihager kan förhoppningsvis ta ett till steg i sin utveckling i år och blir spännande att följa.

Mariestad:
Patrick André Bovim
Kalle Hagström
Erik Jones
Joakim Nettelbladt
Petter Nyrén
Carl Svensson
Andreas Törnqvist
Martin Wallin
Martin Westberg

Betyg: 1,5/5
Kommentar: Förmodligen den sämsta allsvenska backuppsättningen. Många habila backar på Division 1-nivå, men som är helt oprövade i allsvenskan. Nyrén och förre Hammarbybacken Nettelbladt får nog dra ett tungt lass i Mariestads bakre led i år. Nye norrmannen Bovim (HV71 J20) känns dock intressant med vass skridskoåkning och dessutom rightskytt. Kan producera bra från offensiv blå för Mariestad i år.

Mora:
Juha Alen
Viktor Amnér
Adam Andersson
Greger Artursson
Patrick Cedergren
Anders Danielsson
Markus Lilja

Betyg: 3,5/5
Kommentar: Färjestads gamle guldhjälte Artursson är tillbaka i svensk hockey, nu i Mora. Mora fick till slut behålla några spelare från fjolåret i Andersson, Cedergren och Danielsson. Adam Andersson är en klassback på allsvensk nivå. Stockholmaren Viktor Amnér tror Mora oerhört mycket på och han ska det bli intressant att följa på allsvensk nivå efter några lyckade inhopp i fjolårets Elitserie. Markus Lilja från tvångsdegraderade Nyköping är en duktig allsvensk back som spelade till sig ett kontrakt via tryout.

Nybro:
Kalle Ekelund
Andreas Holfelt
Herman Hultgren
Michael Irani
Andreas Sandell
Fredrik Sandgren
Weston Tardy

Betyg: 2,5/5
Kommentar: Holfelt är hjärtat i Nybros ganska anonyma backuppsättning när han nu går in på sin nionde säsong i Nybro-tröjan. Weston Tardy gjorde en godkänd debutsäsong ifjol och kan kanske producera bättre nu när han har en allsvensk säsong i kroppen. Nybro förfogar över hyfsat stabila backar som kan konsten att spela enkelt och slå icing på bortaplan.

Oskarshamn:
Viktor Ekbom
Robin Gartner
Jonas Lennartsson
Linus Morin
Axel Nordholm
Robin Persson
Per Svensson
Petri Tähtisalo

Betyg: 3/5
Kommentar: Har ett rätt ungt garde på backsidan där Linköpingslånet Viktor Ekbom blir intressant att se. Ett tungt tapp i Ola Svanberg som man inte riktigt lyckats kompensera för. Jonas Lennartsson gjorde inte bort sig i fjolårets Elitserie och blir säkert nyttig för smålänningarna. Linus Morin har ett par tunga år bakom sig med utlåningar till både Nybro och Västerås men kan kanske få en nytändning i Oskarshamn där han nog får en rätt framträdande roll.

Sundsvall:
Stefan Andersson
Fredrik Mannström
Magnus Nyberg
Petter Rydén
Anders Selin
Stefan Svanbom
Nicklas Westerlind
Niklas Öhman

Betyg: 2,5/5
Kommentar: Ifjol kom Stefan Andersson direkt från Division 1 och imponerade stort. I år hoppas man att Anders Selin (från Gislaved) ska kunna upprepa den bedriften. Niklas Öhman delade ifjol tiden mellan Rögle och Borås och missade därmed festen när Rögle tog klivet upp i Elitserien och flyttade i år tillbaka till Norrland för att ta ny sats i Sundsvall där han förmodligen får en ganska framträdande roll. I övrigt är det en ganska anonym samling backar man har i Sundsvall.

Troja/Ljungby:
Jonatan Bremer
Alexander Edström
Niklas Enberg
Ryan Glenn
Marcus Götz
Henric Jonasson
Daniel Karlsson
David Striz

Betyg: 2/5
Kommentar: Ganska ungt, ganska oprövat och ganska orutinerat. Trojas backar i år känns som en chansning där man får hoppas att chansningen slår väl ut. Henric Jonasson har varit med på hela resan ner i avgrunden och tillbaka till allsvenskan och betyder förstås väldigt mycket för Troja. David Striz har spelat ett stabilt backspel i Sundsvall i flera år innan flytten till Troja i år och lär få dra ett tungt lass. Förre Piteåspelaren Niklas Enberg kan få sitt genombrott i år.

Västerås:
Emil Axelsson
Rikard Ekström
Elias Fälth
Matthias Holmstedt
Jonas Leetma
Andreas Lindh
Niclas Lundgren
Anton Mylläri
Marcus Söderkvist

Betyg: 3,5/5
Kommentar: Tomas Ros kallade Västerås ett gubblag. Då har han inte sett mycket av Västerås. Bland Västerås backar hittar vi till exempel 91:an Mylläri, 89:an Lundgren och 86:an Axelsson. Västerås har en väldigt gedigen backuppsättning, där de flesta befinner sig just under allsvenskans toppskikt. Nye Fälth kommer göra sina 20-30 poäng, Leetma kommer tackla sönder minst en motståndare, och norsk-svenske Holmstedt kommer dra på sig många utvisningar, i år också.

Växjö:
Jeremias Augustin
Per Helmersson
David Holmqvist
Björn Karlsson
Tom Linder
Josh MacNevin
Christoffer Persson
Emil Rantatalo-Thomas

Betyg: 3/5
Kommentar: Relativt unga backar i årets Växjö, där många spelare gör sitt jobb i det tysta. Förre juniorlandslagsmannen Holmqvist går in på sin tredje säsong i Växjö och har vuxit ut till en mycket stabil allsvensk back. Bjässen Linder hämtade man in från småländske konkurrenten Oskarshamn och han blir säkerligen nyttig. Nye kanadicken Josh MacNevin kan bli en succé på offensiv blå för Växjö. Kommer närmast från Tyskland men har även spelat i Österrike och Italien tidigare. Får garanterat mycket tid i PP för Växjö.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0