Del 3: Forwards

AIK:
Johan Adolfsson
Mattias Beck
Patrik Bergström
Daniel Bång
David Engblom
Rasmus Ericsson
Tobias Ericsson
Henrik Eriksson
Kristian Gahn
Fredric Korduner
Johan Ryno
Christian Sandberg
Jonas Westerling

Betyg: 3,5/5
Kommentar: Beck, Gahn och Henrik Eriksson är alla pålitliga poängplockare i allsvenskan. David Engblom gör inte lika mycket poäng längre men kompenserar det med ett enormt AIK-hjärta. Johan Ryno anses av många vara en stor talang men har egentligen inte imponerat sedan han som 19-åring slog igenom i Oskarshamn och har mycket att bevisa i år. Fredric Korduner är en talang som i år får en ärlig chans att etablera sig i AIK:s A-lag och kan på sikt bli en attraktion i allsvenskan.

Almtuna:
Johan Andersson
Johan Berggren
Christopher Dahlén
Sebastian Eriksson
Joachim Gellerstedt
Martin Gudmundsson
Jimmie Kraft
Andreas Paulsson
Jonathan Persson
Rickard Rollin-Carlsson
Victor Rollin-Carlsson
Linus Stensson
Fredrik Vestberg

Betyg: 2,5/5
Kommentar:
Hela 6 stycken av Almtunas forwards har ett förflutet i Hammarby, bland annat Jimmie Kraft och Andreas Paulsson som lär bli enormt viktiga för Almtunas offensiv i år. Johan Andersson hade en bra säsong i Hammarby ifjol som förstaårs-senior och kan förhoppningsvis bygga vidare på det. Gellerstedt och Linus Stensson bidrar i övrigt med värdefull rutin.

Björklöven:
Johan Bergmark
Linus Boström
Jonas Floberg
Johan Forsberg
Magnus Gästrin
Mattias Hellström
Magnus Isaksson
Jens Ledin
Marcus Lundberg
Christopher Thörn
Mattias Wennerberg
Niklas Zetterström
Fredrik Öberg

Betyg: 3,5/5
Kommentar: Har möblerat om väldigt mycket på forwardssidan efter fjolårets playoff-fiasko mot Borås. Bland nyförvärven märks Fredrik Öberg kanske mest som trots sin ålder förmodligen är en av seriens bästa centrar. Sundsvallsduon Zetterström och Floberg blir säkert nyttiga, liksom Isaksson från Luleå som kan bli en sensation i allsvenskan. Centersidan känns väldigt stark och forwardsuppsättningen känns överlag väldigt komplett. Möjligen saknas en renodlad målskytt.

Bofors:
Emil Bejmo
Johan Bülow
Mikael Eriksson
Johan Erkgärds
Anton Gustafsson
Fredrik Höggren
Björn Kindahl
Patrik Lundh
Johan Nilsson
Linus Persson
Viktor Sjödin
Andreas Sundin
Tobias Thermell
Peter Wennerström
Björn Östlund

Betyg: 3/5
Kommentar: Fick till slut behålla Andreas Sundin som gjorde en mycket stark säsong ifjol och tilldrog sig intresse från Elitserien vilket såklart är viktigt för Bofors. Har förstärkt med bland annat Linus Persson som inte fick följa med Rögle upp i Elitserien, Patrik ”Peppe” Lundh som jag tror går mot en kanonsäsong och Boforsikonen Bengt-Åke Gustafssons grabb Anton. Har överlag en väldigt ung forwardsuppsättning där ”gamlingarna” Bülow, Thermell och Östlund får visa vägen med sin rutin.

Borås:
Patrik Ahlstrand
David Borkenhagen
Lenny Dower
Anders Eriksson
Per Fernhall
Simon Hjalmarsson
Mikael Hultqvist
Peter Kristensson
Niklas Lasu
Jimmy Lund
Mattias Remstam

Betyg: 2,5/5
Kommentar: Svårt att veta var man har Borås i år. Man har tappat Jens Karlsson och Frölunda-lånet Jocke Andersson sen ifjol och det kan bli kännbart. Anders Eriksson visade sig vara en mycket duktig spelare även i allsvenskan, och lagkapten ”Hulken” Hultqvist är en gris av det slag som alla lag behöver. 89:orna Hjalmarsson och Lasu (båda från Frölundas J20) kommer bli hyperintressanta att följa och kommer säkert producera en del poäng. Veteranen Remstam kommer bli oerhört nyttig för Borås med sin rutin.

Huddinge:
Oscar Ahlström
Victor Ahlström
Fredric Andersson
Jesper Andersson
Fredrik Börjesson
Tommy Enroth
Patrik Hallin
Jimmy Jensen
Christopher Lindholm
Nicklas Nilsson
Alexander Olsson
Linus Persson
Robin Sjörén
Tobias Tschöp
Vilhelm Åman

Betyg: 2,5/5
Kommentar: Det som drar upp Huddinges betyg från 1,5 till 2,5 är tvillingarna Ahlström och nye Tschöp. I övrigt känns det som att Huddinge har byggt ett lag för Division 1, vilket inte är så konstigt med tanke på att det sent blev klart med allsvenskt spel för laget. Ungt, oprövat och orutinerat. Huddinge kommer behöva all hjälp de kan få av Ahlströms och Tschöp.

Leksand:
Pierre-Edouard Bellemare
Jens Bergenström
Kevin Doell
Johan Eneqvist
Morten Green
Johan Hägglund
Eric Johansson
Marcus Jonasén
Mikael Karlberg
Jesper Ollas
Markus Persson
Pelle Prestberg
Marcus Weinstock

Betyg: 5/5
Kommentar: En forwardsuppställning som kan skrämma vilken allsvensk målvakt som helst till mardrömmar. Bergenström och Karlberg kommer även i år spruta in poäng, Prestberg kan mycket väl vinna målligan i serien. Weinstock är en tekniker och retsticka i ett medan Jonasén är en powerforward av högsta allsvenska snitt. Leksands forwards känns mycket starka, och skulle förmodligen producera rätt bra även på Elitserienivå.

Malmö:
Robin Alvarez
Fredrik Eriksson
Nichlas Hardt
Jonas Höglund
Mathias Johansson
Don MacLean
Marcus Olsson
Marcus Paulsson
Martin Samuelsson
Calle Steen
Carl Söderberg
Jan Urbas
Tomas Wallgren

Betyg: 5/5
Kommentar: Liksom Leksand har Malmö en forwardsbesättning som skriker klass. Söderberg, Eriksson och Paulsson är alla tre mer än kapabla Elitseriespelare, och får i år dessutom sällskap av kanadensaren MacLean samt gamla Färjestadsduon Mathias Johansson och Jonas Höglund. Bakom dessa finns hyperintressanta talanger som Alvarez, Hardt och Urbas. Högsta allsvenska klass, helt enkelt.

Mariestad:
Christer Andersson
Simon Bergström
Henrik Blom
Rickard Blom
Christoffer Ekholm
Karl Helmersson
Daniel Johansson
Ronny Johansson
Fredrik Johnsson
Jacob Lööf
Robert Medin
Alfred Sjöman
Filip Thörnqvist
Viktor Torstensson
Mikael Zettergren

Betyg: 1,5/5
Kommentar: Ett av Mariestads mest meriterade nyförvärv i år är Daniel Johansson. Samme Johansson som de senaste åren visat sig ha stora problem i allsvenskan efter sejourer i Växjö, Björklöven och Sundsvall. På sina 60 senaste matcher i allsvenskan har han mäktat med 5 assist. Mariestads forwards är helt enkelt för dåliga. Alfred Sjöman kan dock växa ut till en duktig allsvensk spelare så småningom och är den jag tycker man ska hålla ett extra öga på i årets Mariestad.

Mora:
Teemu Elomo
Marcus Eriksson
Colby Genoway
Eric Healey
Alexander Hilmerson
Jens Jakobs
Tony Lagerström
Anders Lövdahl
Lucas Sandström
Mikael Simons
Daniel Viksten

Betyg: 3,5/5
Kommentar: Nytt år, nya importer. I år är det Genoway och Healey som ska göra det i Mora, och förmodligen kommer bägge två ligga högt i poängligan i årets allsvenska. Årets fräckaste värvning stod Mora för när man efter degraderingen värvade Jens Jakobs från Nyköping, med hänvisning till att han i sitt kontrakt hade en Elitserieklausul. Vaket, och lite smutsigt, av träsko-Simons. Anders Lövdahl får en ny chans i Allsvenskan efter några år i exil i ettan. Senast han försökte i Allsvenskan floppade han enormt i både Björklöven och Mörrum. Tredje gången gillt med andra ord.

Nybro:
David Algulin
Olivier Bouchard
Andreas Dahlberg
Andreas Elofsson
Henric Gustafsson
Kevin Hecquefeuille
Jarno Honkonen
Robert Kimby
Marcus Kvillner
Fredrik Näslund
William Quist
Fredrik Strid
Bobby Williams
Jonny Ågren

Betyg: 3/5
Kommentar: Nybro har en mycket intressant uppställning på forwardssidan. Man tappade Mike Erickson men har ersatt honom med Bouchard som kan bli en lika stor succé. Honkonen är en pålitlig poängplockare och i år är dessutom Robert Kimby tillbaka i klubben, sugen på revansch efter ett mellanår i Almtuna. Nybro ska helt klart bli intressanta att följa och kan nog överraska många.

Oskarshamn:
Alexander Bergström
Lukas Eriksson
Richard Gynge
Nicklas Jadeland
Alexander Johansson
Ragnar Karlsson
Ossipekka Lehtonen
Andreas Lundin
Chris Nybeck
Rasmus Olheden
Eetu Qvist
Ville-Vesa Vainiola
Andreas Valdix

Betyg: 3/5
Kommentar: Eetu Qvist gjorde succé förra året och Oskarshamn hoppas att Lehtonen och Vainiola ska lyckas med samma sak i år. Olheden är tillbaka i Småland efter två säsonger i Västerås och bidrar med tyngd till Oskarshamns anfall. Gynge hade en makalöst tung säsong förra året och fick bara en match med Brynäs. Som utlånad i både Västerås och Oskarshamn imponerade han inte heller, men fick ändå kontrakt med Oskarshamn i år. Kan få en nytändning och blir då väldigt viktig när Oskarshamn måste ersätta flyktade Åhsbergs 25 mål. Västervikssonen Ragnar Karlsson är tillbaka i Småland igen efter 331 Elitseriematcher i Modo, Linköping, Luleå och Södertälje och bidrar med rutin.

Sundsvall:
Mikael Brancalion
Niklas Bröms
Niklas Granberg
Oscar Johansson
Nicklas Johansson
Niklas Johansson
Jesper Larsson
Jörgen Nordlöf
Petter Näslund
Jon Palmebjörk
Martin Romö
Mikael Romö
Henrik Österholm

Betyg: 3/5
Kommentar: Bröderna Romö är tillbaka tillsammans igen i Sundsvall för första gången sedan 2003 och är hjärtat i laget. Niklas Johansson kom från Piteå och gjorde mycket bra ifrån sig ifjol och kan nog ta ännu ett kliv i år. Man har hämtat namnen Niklas Johansson och Jon Palmebjörk från Björklöven och båda kan säkert få ett genombrott i ny miljö. Niklas Bröms avslutade starkt i Nyköping ifjol och kan bli en joker för Sundsvall.

Troja/Ljungby:
Oscar Andersson
Thomas Augustsson
Pär Edblom
Victor Fantenberg
Daniel Håkansson
Alexander Johansson
Patrik Kannerling
Olof Mårs
Mattias Nilsson
Ron Pasco
Mattias Persson
Mikael Sjöström
Mattias Åkesson

Betyg: 2,5/5
Kommentar: Ron Pasco gjorde stor succé när han kom till Troja ifjol och man hoppas att han kan producera i samma utsträckning när motståndet nu blir tuffare. Tidigare Modo-junioren Edblom får nog en framträdande roll i årets Troja tillsammans med trotjänaren Daniel Håkansson som går in på sin 17:e raka säsong i Troja. Nye Persson (Tingsryd) kan bli en succé men har rykte om sig att vara lite besvärlig. Håll koll på Oscar Andersson, lillebror till Timrå-spelarna Johan och Erik Andersson.

Västerås:
Pär Arlbrandt
Eddie Davidsson
Stefan Hellkvist
Stefan Holmgren
Fredrik Johansson
Patrik Juhlin
Sebastian Meijer
Patrik Nilson
Andreas Nordfeldt
Henrik Nordfeldt
Niklas Olausson
Kalle Olsson
Jonas Pontusson
Kim Sunna

Betyg: 4/5
Kommentar: Rutin i massor i ”Loppan” Hellkvist och Juhlin. Pär Arlbrandt är ett riktigt kap om han kommer upp i samma standard som han höll sista året i Rögle. Många intressanta spelare, exempelvis Kalle Olsson och Fredrik Johansson, båda två från Munkedal. Niklas Olausson gjorde en mycket stark säsong som utlånad till Nyköping ifjol och har potential att bli ett utropstecken i år.

Växjö:
Patrik Carlsson
Alexej Fashutdinov
Anton Hedman
Gustav Hjalmarsson
Christian Jacobsson
Erik Josefsson
Erik Lindhagen
David Lundbohm
Sebastian Magnusson
Christian Magnusson
Johan Markusson
Robert Rosén
Johan Thelin
Daniel Åhsberg

Betyg: 3/5
Kommentar: Christian Jacobsson bestämde sig för ett år till i allsvenskan, men får förmodligen svårt att producera i samma utsträckning som tidigare år. Amerikanen Lundbohm gjorde en bra säsong för TPS förra året i finska ligan och blir en nyckelspelare för Växjö tillsammans med Åhsberg som öste in mål för Oskarshamn ifjol. Har sedan tidigare Markusson och Thelin som ska stå för tyngden men valde ändå att värva Anton Hedman som hade en strulig säsong ifjol med spel i Västerås, Almtuna och Hammarby utan att imponera, snarare tvärt om.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0